Datum: 03-07-2018

Waad & granaat , een zomers haakproject

Waad & Granaat, het verhaal van de sjaal

Het duurde even voor ik deze sjaal af had, niet omdat het een moeilijk/lastig haakwerk is maar omdat mijn elleboogonsteking  zo nu en dan behoorlijk voor vertraging zorgde  en ik dus niet door kon haken: iets wat ik het allerliefste doe, heerlijk in de flow van een project!

Gelukkig woon ik aan de Waddenkust, uitwaaien is altijd fijn ook als het haken even niet wil!

Het Wad ( Waad in het fries) blijft een oneindige inspiratiebron. Geen uur is het zelfde als je aan de Waddenkust bent, zelfs per plek zit er nog heel veel verschil in . Ik kan  uren op de dijk zitten,of slenteren langs het water, al kijkend naar de prachtige kleuren en structuren van water, slik en zand.

Mijn sjaal is geinspireerd op het Wad en op de kleuren van het Fries kleurenpalet wat Loret Karman voor mijn winkel verfde.  Ik koos voor Waadgriis uit het palet en zalmkleur, vertaald in een ander garen want ik had een zomerse sjaal voor ogen. Garen wat fijn haakt op een zomerse dag maar ook warmte geeft op een frisse zomeravond, de Softfun van Scheepjes.

En waarom ‘Waad & Granaat’? Wie mij inmiddels een beetje kent weet dat  ik van Friese woorden , woordgrapjes en gekke hersenspinsels ben ( ja ,oke, ik ben een gekke Fries 😉 ).

“Waad” spreekt voor zich. Maar “Granaat”? Granaat is fries voor garnaal: zalmkleurig en te vinden op het Wad, in de Waddenzee, daarom dus! ( ja, ik weet het als je ze vangt zijn ze nog niet zalmkleurig…)

De franjes, eigenlijk de onafgewerkte af- en aanhechtdraden, staan voor de wind, (bijna) altijd aanwezig op het Wad!

De ribbelstructuur van de sjaal, doordat je alleen in de achterste lus haakt, is het droogvallende Wad, elke keer anders maar heel vaak een ribbel. Ga maar eens kijken als je in de buurt bent!

Oke , aan de haak!

Afmetingen van mijn sjaal: lengte ongeveer 1.95m   ,diepte op het breedste punt ongeveer 43 cm.(hangt samen met je gekozen haaknaald en jou manier van haken)

Je hebt nodig:

4 bol Softfun denim lichtzalmkleur 507

4 bol Softfun antraciet 2601

Haaknaald nummer 4 of 4,5

 naald & schaar

Let op: Voor de franje hecht je iedere keer de draad aan met ongeveer 8 cm extra en knip je de draad ook af op ongeveer 8 cm.

Alle rijen haak je de vasten alleen in de achterste lus, behalve de laatste steek van de heengaande rij, deze haak je door beide lussen voor de stevigheid!

Je haakwerk moet soepel vallen, kies desgewenst voor een nog dikkere haaknaald!

Begin met antraciet: haak 3 lossen , keerlosse,

1 vaste in elke losse, 2 vasten in laatste losse, hecht af en knip de draad op ongeveer 8 cm af.

Rij 1:Hecht zalmkleur aan op de kant waar je afhechtte, haak in elke vaste een vaste in de achterste lus, in de laatste vaste haak je de vaste in beide lussen (dit doe je de hele sjaal in alle heengaande rijen!),keerlosse,keer

Rij 2: Vaste in elke steek in de achterste lus, , hecht af en knip de draad op ongeveer 8 cm af.

Rij 3 Hecht antraciet aan op de kant waar je afhechtte, haak in elke vaste een vaste in de achterste lus, in de laatste vaste haak je de vaste in beide lussen (dit doe je de hele sjaal in alle heengaande rijen!), keerlosse, keer

Rij 4:Vaste in elke steek in de achterste lus, in de laatste steek haak je 2 vasten,dit is je meerdering,  hecht af en knip de draad op ongeveer 8 cm af.

Herhaal rij 1 t/m 4 nog 17 x.

Daarna ga je iets minder vaak meerderen nl in elk 3e streepje wat je haakt, zie rij 4,, dit herhaal je 9 x.

Als laatste stuk van je sjaal ga je nog iets minder vaak meerderen nl in elk 5e streepje, zie rij 4,. Je haakt net zolang door tot je de sjaal lang genoeg vindt of als je garen op is. ( uiteraard kun je de sjaal ook verlengen, je moet dan nog wel van elke kleur een bolletje extra kopen).

Hecht evt draden in je haakwerk af. Leg de sjaal op tafel en hark de franjes met je vingers recht onder de sjaal en knip zonodig de franjes op 1 lengte. Wil je meer franje dan knoop je van extra garen franjes tussen de bestaande franje.

Block indien je dit fijn vind.

En klaar is je “Waad & Granaat” ! Veel plezier ermee. 

Haak je deze sjaal? Gebruik #waadengranaat bij je post of #seldensa dan kan ik je resultaat bewonderen!